آخرین اخبار
کد مطلب: 91851
سرآمد گياهان دارويي در مسير احيا/ مردم مسئول حفاظت شدند
تاریخ انتشار : 1393/12/17 14:39:02
نمایش : 1566
حفاظت از کرفس کوهي به عنوان گرانقيمت ترين گياه دارويي چهارمحال و بختياري به مردم سپرده شده و با برنامه ريزي و مديريت صحيح اين گياه در مسير احيا قرار گرفته است.

به گزارش سلام لردگان به نقل از مهر، کرفس کوهي با نام محلي کلوس از خانواده چتريان و نام علمي kelussia odoratisssima mozaffa گياهي دوساله يا چند ساله است، ريشه عمودي و کم‌ضخيم و ساقه علفي توخالي به ارتفاع يک متر دارد. برگ‌ها از نظر ظاهري داراي بريدگي‌هاي عميق و مرکب از چند برگچه است و دوره رويش آن از هفته آخر اسفندماه شروع مي‌شود و تا اول خرداد ماه ادامه دارد.

اين  گياه دو رشد رويشي و زايشي جداگانه دارد و ساقه زايشي گياه تا ارتفاع دو متر نيز مي‌رسد و گل‌هاي کرفس کوهي به‌صورت چتر‌هاي زردرنگ بوده و انشعابات دو تا هشت شعاعي دارند. بيشترين فراواني پراکنش اين گياه از ارتفاع دو هزار و 100 متري تا سه هزار متري در اقليم‌هاي مختلف استان چهار محال و بختياري به‌خصوص در اقليم ارتفاعات فوقاني است.

عمدتا در دامنه‌هاي روبه جنوب رشد کرفس زودتر آغاز مي‌شود و ارتفاعات زاگرس در مناطق زردکوه، کوه‌دلي دو آب صمصامي، منطقه سرآقاسيد، شيخ عليخان، کوه قارن، کوه هزاردره، کوه سفيد و عمدتا شهرستان‌هاي کوهرنگ اردل، کيار و لردگان از مکان‌هاي عمده رويش اين گياه در استان است.

 کرفس کوهي چهارمحال و بختياري يکي از گياهان گران‌قيمتي است که در فصل بهار به فروش مي‌رسد و اين گياه  در حال حاضر با قيمت 70 - 80 هزار تومان به فروش مي‌رسد.

قيمت بالاي اين محصول طبيعي موجب شده سوء‌استفاده‌گرها، برداشت‌هاي غيرمجاز در کوهستان‌هاي اين استان داشته باشند و اين مساله باعث شده بسياري از رويشگاه‌هاي اين استان نابود شود. همچنين خشکسالي، چراي بيش‌ازحد دام و... از عواملي است که به نابودي اين رويشگاه‌ها دامن زده است.

يکي از اقدامات خوبي که طي سال هاي گذشته در راستاي حفاظت از اين گياه دارويي انجام شده است سپردن حفاظت به مردم  بومي است.

با برنامه ريزي درست و مديريت مناسب اين گياه، توسط مردم بومي حفاظت و مورد بهره برداري قرار مي گيرد.

مردم با مديريت منابع طبيعي ترغيب به حفاظت و توليد بذر کرفس کوهي کرده اند و منابع طبيعي با خريد بذر ها به قيمت کيلويي 50 هزار تومان در مسير اشتغال وحفاظت از اين گياه قدم هاي بلندي برداشته است.

خسرو عبد الهي تاکيد کرد: قيمت بالاي اين گياه دارويي موجب شده بود که سود جويان بسياري به سمت مراتع و مناطق حفاظت شده رويشگاه هاي اين گياه دارويي بردند و برداشت هاي غيرمجاز را انجام دهند و اين گياه را در خطر نابودي قرار دهند.

وي گفت:  در راستاي حفاظت در حوزه منابع طبيعي بايد از خود مردم بهره گرفت و بايد از ظرفيت هاي مختلف مردم در راستاي حفاظت از منابع طبيعي بهره گرفت.

وي بيان کرد: در اقدامات منابع طبيعي يک کمي تغيير رويکرد داشته ايم.

وي گفت: براي برداشت کرفس کوهي انگيزه اقتصادي بالايي وجود دارد، هم اکنون قيمت کرفس کوهي که از سمت اليگودرز در استان به فروش مي رسد حدود کيلويي 70 الي 80 هزار تومان است.

خسرو عبد الهي گفت: زمان برداشت کرفس زماني است که جاده ها به ارتفاعات توسط برف بسته شده است و همچينين فصل کوچ عشاير است و عشاير نيز در حال ورود هستند امکان اينکه نيروهاي حفاظتي، حفاظت مناسب داشته باشند وجود نداشت و يا کمي وجود داشت.

مدير کل منابع طبيعي استان چهارمحال و بختياري ادامه داد: يک کار جديدي که در حوزه منابع طبيعي در راستاي حفاظت از کرفس کوهي انجام شده است اين است که حفاظت از رويشگاه هاي کرفس را به خود مردم بومي منطقه سپردند.

وي اذعان داشت: مردم از منطقه حفاظت مي کنند و کرفس کوهي که در رويشگاه رشد مي کند اجازه بهره برداري دارند اما به شرط اينکه از حالت غنچه بيرون بياييد و به شکلي چيده شود که کارشناسان منابع طبيعي آموزش مي دهند.

فروش گياهان دارويي

مدير کل منابع طبيعي استان چهارمحال و بختياري بيان داشت: يکي ديگر از اقدامات در راستاي حفاظت از کرفس کوهي اين بوده است که به مردم آموزش بذر گيري داده شد و بذر اين گياه با قيمت کيلويي 50 هزار تومان از بهره برداران محلي خريداري شد.

خسرو عبد الهي ادامه داد: طي دو سه سال گذشته حدود سه الي چهار تن بذر کرفس کوهي توسط بهره برداران محلي توليد شد و توسط منابع طبيعي خريداري شد و اين امر انگيزه اي شده است که مردم از اين گياه دارويي با ارزش حفاظت کنند.

وي اظهارداشت: بذر خريداري شده دوباره در راستاي حفاظت از اين گياه دارويي به خود بهره برداران بازگشت داده شد تا مردم بتوانند سطح هاي وسيع تري را زير کشت کرفس ببرند و اين گياه با ارزش در مسير توسعه رويش قرار گيرد.

مدير کل منابع طبيعي استان چهارمحال و بختياري بيان کرد: در حالي که رويشگاه ها کرفس کوهي با اين اقدامات انجام شده منابع طبيعي حفظ شد، حدود 400 - 500 هکتار جديد به سطح زير کشت کرفس کوهي استان افزوده شده است و هم اکنون نگراني ديگر در خصوص نابودي اين گياه وجود ندارد.
پايان خبر/630 ل

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس